Nieuws van de gemeente Rheden

Ondanks vuurwerkverbod toch veel schade tijdens jaarwisseling
Gemeente Rheden heeft na de jaarwisseling te maken met een behoorlijke schadepost. Het gaat net zoals in de vorige jaren vooral om schades aan afvalbakken en verkeersborden maar dit keer was er ook schade aan een tafeltennistafel en een voetbalkooi. 

Ondanks dat alle afvalbakken voor de jaarwisseling waren afgesloten, zijn er toch 10 stuks beschadigd. Het vervangen kost €6.900,-. Naast de afvalbakken zijn ook 14 verkeersborden beschadigd. Dit levert de gemeente een kostenpost van zo’n €5.050,- op. Verder is er een buitentafeltennistafel compleet vernield en is het hekwerk van een voetbalkooi gesloopt en is er schade aan de vloer. De kosten voor een nieuwe tafeltennistafel bedragen €1.450,-. Daarnaast komen nog de kosten voor het verwijderen en plaatsen van de tafel. De kosten voor de voetbalkooi zijn nog niet bekend. De totale kosten bedragen op dit moment €13.400, daar komen de kosten die nog volgen bij.

Burgemeester Carol van Eert: “Ik vind het onvoorstelbaar dat het schadebedrag zo hoog is tijdens deze jaarwisseling waarin er een vuurwerkverbod gold. Dit vuurwerkverbod was landelijk afgesproken om de zorg niet nog meer te belasten. Bizar dat zoveel mensen zich daar niet aan houden. Daar komt bij dat ik vind dat elke euro een euro teveel is die we moeten besteden aan vuurwerkschade. Het kost de gemeenschap veel geld dat we nu niet aan andere zaken kunnen uitgeven. Een landelijk vuurwerkverbod zou hiervoor een oplossing kunnen én moeten zijn.” 

Laat het vuur wat vaker uit.
Veel mensen vinden een houtvuurtje gezellig of verwarmen er hun huis mee. Het lijkt een goed alternatief voor het verwarmen van je woning op gas, maar dat is het niet. Bovendien zorgt rook van een houtkachel, haard of vuurkorf voor schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. Daarom wil de gemeente Rheden haar inwoners goed informeren over de effecten van het stoken van hout. Laat het vuur daarom wat vaker uit.

Hoe duurzaam is een houtkachel?
Een houtkachel is geen duurzaam alternatief voor het verwarmen van uw woning. Voor het milieu is het beter om je woning op een andere manier te verwarmen en te zorgen voor een aangenaam klimaat in huis. Een heel duurzame manier is door gebruik te maken van zonnepanelen met een zonneboiler, of een waterpomp. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Milieucentraal.

Dorus Klomberg, wethouder duurzaamheid: “Ik vind het belangrijk dat we met zijn allen werken aan de vermindering van CO2 uitstoot. Bij het stoken van hout komt, naast andere schadelijke stoffen, relatief veel CO2 vrij. Hout is daarom geen duurzaam alternatief voor een fossiele verwarming. En hout wordt schaarser en duurder. Daarom heb ik liever dat we hout niet verbranden, maar bijvoorbeeld inzetten voor de bouw van duurzame woningen.”

Met kleine maatregelen kun je het comfort in huis verhogen. Denk daarbij aan het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Kijk voor meer tips, informatie en inspirerende verhalen van inwoners en ondernemers uit onze gemeente ook eens op www.watisjouwrheden.nl
Is de houtkachel de enige manier om uw woning te verwarmen? Of overweegt u toch een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Lees de tips en keuzes bij de aanschaf van een houtkachel of open haard op www.milieucentraal.nl.

Keuzes en tips:
De hoeveelheid schadelijke stoffen kan verminderd worden door de manier waarop het hout gestookt wordt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen droog hout met een vochtpercentage van tussen de 15 en 20%. 
De website www.stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit is te zien op www.rivm.nl/stookalert.
Kijk voor meer tips voor bewust stoken ook eens op www.rheden.nl/houtrook.

Meldingen in de openbare ruime vanaf nu met de Fixi-app.
Is er een lantaarnpaal stuk? Zorgt een losse stoeptegel voor onveilige situaties? Deze en andere meldingen in de openbare ruimte kunnen inwoners vanaf 15 december 2021 heel simpel doen via de website of met de Fixi-app op de smartphone.

Meldingen doen gaat vanaf nu een stuk gemakkelijker. Melders zien een kaartje van de omgeving en kunnen hierop gemakkelijk  aangeven om welke plek het gaat. Ook is er heel snel te zien of de melding al is gedaan, en of er andere meldingen zijn in de omgeving. Melders kunnen de omschrijving invullen, eventueel een foto uploaden en de melding is gedaan.  

Ook de voortgang is goed te volgen via Fixi. De melder wordt op de hoogte gehouden over de afhandeling van zijn melding, maar kan dit ook gemakkelijk zelf zien. 

Ook voor de medewerkers van de gemeente Rheden heeft het werken met Fixi veel voordelen. Zowel de medewerkers van het Klant Contactcentrum  als de handhavers hebben een beter overzicht van de meldingen en de voortgang. Zo kunnen ook zij inwoners beter en sneller helpen. Meer info is te vinden op www.rheden.nl/fixi.

Voor een reactie klik hier.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.