Nieuws van uit de gemeente Rheden

Energietoeslag ook voor middeninkomens
Niet alleen inwoners van de gemeente Rheden met een laag inkomen hebben recht op energietoeslag. Ook inwoners met een middeninkomen kunnen de toeslag aanvragen. De gemeente ontving vanuit deze doelgroep tot nu toe nog maar weinig aanvragen en roept mensen op alsnog te kijken of ze in aanmerking komen. De energietoeslag bedraagt 1.300 euro en kan nog tot 1 juni 2024 aangevraagd worden.

De gemeente Rheden heeft de regeling uitgebreid, zodat meer huishoudens recht hebben de toeslag.Met deze verruiming wil de gemeente nog meer mensen met hoge energiekosten helpen. Een huishouden met een inkomen tot en met 150 procent van de bijstandsnorm kan in aanmerking komen voor de toeslag.
Vorig jaar lag deze grens op 120 procent van de bijstandsnorm. Mogelijk hebben inwoners die eerder niet aanmerking wamen, hier nu dus wel recht op.

Aanvragen energietoeslag
Huishoudens die (in 2022 of 2023) de energietoeslag ontvingen waarvan de situatie niet is veranderd, kregen de toeslag automatisch op hun bankrekening gestort.
Overige huishoudens kunnen tot 1 juni 2024 digitaal een aanvraag doen via www.rheden.nl/energietoeslag.  Hier staat ook meer informatie over de voorwaarden.
Bureau Minimaregelingen, onderdeel van Gezondverzekerd, voert de toeslag namens de gemeente uit. Voor vragen over een aanvraag zijn zij telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur via 033 30 35 455. Inwoners die het lastig vinden de aanvraag digitaal te doen, kunnen voor hulp langskomen op de inloopspreekuren van de Formulierenhulp op maandagochtend van 9:30 tot 11:30 uur in Het Duynhuis, Van der Duyn Van Maasdamstraat 63 in Dieren

oOOo

Vraag op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan
Vanaf maart 2024 verwacht de gemeente extra drukte in het aantal aanvragen van paspoorten en identiteitskaarten. Vraag daarom op tijd uw nieuwe reisdocument aan.

In 2014 is de geldigheidsduur van reisdocumenten aangepast van 5 naar 10 jaar. Dat zorgde ervoor dat tussen 2019 en 2024 weinig nieuwe documenten zijn aangevraagd. Vanaf 2024 verlopen de eerste documenten met 10-jarige geldigheid. Dit betekent dat veel inwoners vanaf 2024 hun documenten gaan vernieuwen. Hierdoor verwacht de gemeente tussen 2024 en 2029 een piek in het aanvragen van een reisdocument en extra drukte aan de balies. Plan daarom op tijd een afspraak in via: www.rheden.nl/afspraak

oOOo

Gratis wegbrengen puin en onbehandeld/ongeverfd hout 
De verwerkingskosten van puin en ongeverfd hout zijn het laatste jaar gedaald. Dat is de reden dat college van B&W heeft besloten dat inwoners per 1 januari 2024 dit afval gratis weg kunnen brengen.  
Sinds 2020 maken inwoners van de gemeente Rheden gebruik van het Recycleplein in Doesburg voor het wegbrengen van grof huishoudelijk afval. Het plein zit aan de Parallelweg Den Helder 4 in Doesburg en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag (donderdag en vrijdag tot 19.00 uur).

Naast het genoemde puin en ongeverfd hout zijn er nog meer afvalsoorten die gratis weggebracht kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld autobanden (zonder velg), bakolie en frituurvet, batterijen, elektrische apparaten, glazen flessen en potjes, groen- en snoeiafval, kunststof tuinmeubelen, metaal, papier en karton, oud ijzer, piepschuim en tapijt. Herbruikbare goederen kunnen gratis naar een kringloopwinkel van 2Switch.

Door de marktontwikkeling is het verwerkingstarief van zowel puin als onbehandeld/geverfd hout veranderd. Voor puin is het erg laag en onbehandeld/geverfd hout zorgt zelfs voor opbrengsten. De verwachting is dat dit op langere termijn zo zal blijven. 

Ook andere gemeentes, zoals Doesburg en Bronckhorst, maken gebruik van het Recycleplein in Doesburg. Het afvalverwerkingsbedrijf Circulus beheert en exploiteert het plein. De samenwerking met de gemeente Doesburg en Circulus betekent dat kosten gedeeld worden en de openingstijden verruimd zijn. Uit een gehouden enquête blijkt dat het plein goed wordt bezocht en dat inwoners tevreden zijn over het plein.   
Ronald ter Hoeven, wethouder afval: “Het gratis wegbrengen van puin en onbehandeld hout past bij ons uitgangspunt: de vervuiler betaalt. Dat betekent dat onze inwoners niet meer betalen dan nodig is. Daarnaast hoop ik dat deze gratis tarieven ervoor zorgen dat inwoners de weg naar Doesburg nog beter weten te vinden als het gaat om het wegbrengen van grof huishoudelijk afval.”.Kijk voor meer info over het recycleplein op Inwoners Rheden welkom op Recycleplein Doesburg | Circulus

oOOo

Controle hondenbezit weer van start
Vanaf 4 september 2023 start de gemeente Rheden met huis-aan-huis controle op het bezit van honden. Controleurs van het bureau Legitiem B.V. voeren de controle namens de gemeente uit.

Iedere inwoner van de gemeente Rheden die een hond bezit, moet hiervan aangifte doen en hondenbelasting betalen. Met de opbrengst van deze belasting betaalt de gemeente de kosten en voorzieningen die met honden te maken hebben. Denk hierbij aan het schoonhouden van de leefomgeving, het plaatsen van hondenpoep dispensers en het bieden van voldoende uitlaatmogelijkheden.
De controleurs bellen bij alle inwoners aan om het hondenbezit te controleren. De controleurs beschikken over een geldig legitimatiebewijs van Legitiem B.V. U mag daar altijd naar vragen.

Wijzigingen doorgeven? U kunt het bezit van een hond eenvoudig digitaal doorgeven (met DigiD) via www.rheden.nl/hondenbelasting. Heeft u moeite met het invullen van formulieren? Formulierenhulp Rheden kan u hierbij helpen. Kijk voor meer informatie of om contact op te nemen op https://www.humanitas.nl/afdeling/rijn-ijssel/activiteiten/formulierenhulp-rheden/ 
Meer informatie: Het aantal honden is bepalend voor de hoogte van de aanslag hondenbelasting. Wie meerdere honden heeft, betaalt ook meer belasting. Op www.rheden.nl/hondenbelasting vindt u meer informatie over hondenbelasting en de tarieven.

oOOo

Meldingen in de openbare ruime vanaf nu met de Fixi-app.
Is er een lantaarnpaal stuk? Zorgt een losse stoeptegel voor onveilige situaties? Deze en andere meldingen in de openbare ruimte kunnen inwoners vanaf 15 december 2021 heel simpel doen via de website of met de Fixi-app op de smartphone.

Meldingen doen gaat vanaf nu een stuk gemakkelijker. Melders zien een kaartje van de omgeving en kunnen hierop gemakkelijk  aangeven om welke plek het gaat. Ook is er heel snel te zien of de melding al is gedaan, en of er andere meldingen zijn in de omgeving. Melders kunnen de omschrijving invullen, eventueel een foto uploaden en de melding is gedaan.  

Ook de voortgang is goed te volgen via Fixi. De melder wordt op de hoogte gehouden over de afhandeling van zijn melding, maar kan dit ook gemakkelijk zelf zien. 

Ook voor de medewerkers van de gemeente Rheden heeft het werken met Fixi veel voordelen. Zowel de medewerkers van het Klant Contactcentrum  als de handhavers hebben een beter overzicht van de meldingen en de voortgang. Zo kunnen ook zij inwoners beter en sneller helpen. Meer info is te vinden op www.rheden.nl/fixi.

oOOo

Buurtbemiddeling biedt uitkomst
Spelende kinderen, rokende barbecues, gezellige muziek; voor de één een feest, voor de ander een ergernis.
Woongenot is voor iedereen anders en als buren je woongenot negatief beïnvloeden, kan dat problemen geven. Gelukkig kan in de meeste gevallen dit soort ergernissen onderling goed worden opgelost maar soms lukt dat niet. Het kan moeilijk zijn je buren aan te spreken. Irritaties lopen snel op en met elkaar in gesprek gaan wordt dan lastig. Buurtbemiddeling kan dan uitkomst bieden!

Buurtbemiddeling is gratis, neutraal, onafhankelijk, bewezen effectief en inmiddels in meer dan 300 gemeenten beschikbaar. Insteek is om buren weer met elkaar in gesprek te brengen en hen te stimuleren samen tot een oplossing te komen, onder begeleiding van twee vrijwillige bemiddelaars. Iedereen kan zich aanmelden. Een vrijwilliger van Buurtbemiddeling neemt vervolgens contact op om te horen wat er speelt en legt graag uit welke mogelijkheden er zijn. Twee derde van de aanmeldingen wordt dankzij Buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond.

Bemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers die graag hun steentje bijdragen aan een betere samenleving. Zonder vrijwilligers geen Buurtbemiddeling. Juist omdat zij vrijwilliger zijn, is hun inzet van essentiële waarde; ze zijn niet afhankelijk van een organisatie, hebben geen oordeel en luisteren goed naar beide kanten van een verhaal. De bemiddelaars gaan altijd met z’n tweeën op afspraak langs bij de melder om vervolgens aan te bellen bij de andere buren om zijn/haar verhaal te horen. Als beide partijen met elkaar in gesprek willen, vindt dit plaats op een neutrale locatie. De bemiddelaars begeleiden het gesprek, maar reiken niet de oplossing aan. Dat doen de buren zelf.

De gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg hebben onlangs opnieuw een convenant afgesloten met Rijnstad Buurtbemiddeling. Dat betekent dat alle inwoners van deze gemeenten van Buurtbemiddeling gebruik kunnen maken als zij problemen hebben met hun buren. Buurtbemiddeling draagt bovendien bij aan het vergroten van het gevoel van veiligheid en uiteindelijk wordt iedereen daar beter van.

Voor het inschakelen van Buurtbemiddeling of voor meer informatie of zelf bemiddelaar worden, neem dan contact op via e-mail: buurtbemiddelingrrd@rijnstad.nl of via M: 06 27 838 471.




Voor een reactie klik hier.
Dit bericht is geplaatst in Tonen-in-laatste-5. Bookmark de permalink.