Nieuws van uit de gemeente Rheden

Controle hondenbezit weer van start
Vanaf 4 september 2023 start de gemeente Rheden met huis-aan-huis controle op het bezit van honden. Controleurs van het bureau Legitiem B.V. voeren de controle namens de gemeente uit.

Iedere inwoner van de gemeente Rheden die een hond bezit, moet hiervan aangifte doen en hondenbelasting betalen. Met de opbrengst van deze belasting betaalt de gemeente de kosten en voorzieningen die met honden te maken hebben. Denk hierbij aan het schoonhouden van de leefomgeving, het plaatsen van hondenpoep dispensers en het bieden van voldoende uitlaatmogelijkheden.
De controleurs bellen bij alle inwoners aan om het hondenbezit te controleren. De controleurs beschikken over een geldig legitimatiebewijs van Legitiem B.V. U mag daar altijd naar vragen.

Wijzigingen doorgeven? U kunt het bezit van een hond eenvoudig digitaal doorgeven (met DigiD) via www.rheden.nl/hondenbelasting. Heeft u moeite met het invullen van formulieren? Formulierenhulp Rheden kan u hierbij helpen. Kijk voor meer informatie of om contact op te nemen op https://www.humanitas.nl/afdeling/rijn-ijssel/activiteiten/formulierenhulp-rheden/ 
Meer informatie: Het aantal honden is bepalend voor de hoogte van de aanslag hondenbelasting. Wie meerdere honden heeft, betaalt ook meer belasting. Op www.rheden.nl/hondenbelasting vindt u meer informatie over hondenbelasting en de tarieven.

oOOo

Meldingen in de openbare ruime vanaf nu met de Fixi-app.
Is er een lantaarnpaal stuk? Zorgt een losse stoeptegel voor onveilige situaties? Deze en andere meldingen in de openbare ruimte kunnen inwoners vanaf 15 december 2021 heel simpel doen via de website of met de Fixi-app op de smartphone.

Meldingen doen gaat vanaf nu een stuk gemakkelijker. Melders zien een kaartje van de omgeving en kunnen hierop gemakkelijk  aangeven om welke plek het gaat. Ook is er heel snel te zien of de melding al is gedaan, en of er andere meldingen zijn in de omgeving. Melders kunnen de omschrijving invullen, eventueel een foto uploaden en de melding is gedaan.  

Ook de voortgang is goed te volgen via Fixi. De melder wordt op de hoogte gehouden over de afhandeling van zijn melding, maar kan dit ook gemakkelijk zelf zien. 

Ook voor de medewerkers van de gemeente Rheden heeft het werken met Fixi veel voordelen. Zowel de medewerkers van het Klant Contactcentrum  als de handhavers hebben een beter overzicht van de meldingen en de voortgang. Zo kunnen ook zij inwoners beter en sneller helpen. Meer info is te vinden op www.rheden.nl/fixi.

Buurtbemiddeling biedt uitkomst
Spelende kinderen, rokende barbecues, gezellige muziek; voor de één een feest, voor de ander een ergernis.
Woongenot is voor iedereen anders en als buren je woongenot negatief beïnvloeden, kan dat problemen geven. Gelukkig kan in de meeste gevallen dit soort ergernissen onderling goed worden opgelost maar soms lukt dat niet. Het kan moeilijk zijn je buren aan te spreken. Irritaties lopen snel op en met elkaar in gesprek gaan wordt dan lastig. Buurtbemiddeling kan dan uitkomst bieden!

Buurtbemiddeling is gratis, neutraal, onafhankelijk, bewezen effectief en inmiddels in meer dan 300 gemeenten beschikbaar. Insteek is om buren weer met elkaar in gesprek te brengen en hen te stimuleren samen tot een oplossing te komen, onder begeleiding van twee vrijwillige bemiddelaars. Iedereen kan zich aanmelden. Een vrijwilliger van Buurtbemiddeling neemt vervolgens contact op om te horen wat er speelt en legt graag uit welke mogelijkheden er zijn. Twee derde van de aanmeldingen wordt dankzij Buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond.

Bemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers die graag hun steentje bijdragen aan een betere samenleving. Zonder vrijwilligers geen Buurtbemiddeling. Juist omdat zij vrijwilliger zijn, is hun inzet van essentiële waarde; ze zijn niet afhankelijk van een organisatie, hebben geen oordeel en luisteren goed naar beide kanten van een verhaal. De bemiddelaars gaan altijd met z’n tweeën op afspraak langs bij de melder om vervolgens aan te bellen bij de andere buren om zijn/haar verhaal te horen. Als beide partijen met elkaar in gesprek willen, vindt dit plaats op een neutrale locatie. De bemiddelaars begeleiden het gesprek, maar reiken niet de oplossing aan. Dat doen de buren zelf.

De gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg hebben onlangs opnieuw een convenant afgesloten met Rijnstad Buurtbemiddeling. Dat betekent dat alle inwoners van deze gemeenten van Buurtbemiddeling gebruik kunnen maken als zij problemen hebben met hun buren. Buurtbemiddeling draagt bovendien bij aan het vergroten van het gevoel van veiligheid en uiteindelijk wordt iedereen daar beter van.

Voor het inschakelen van Buurtbemiddeling of voor meer informatie of zelf bemiddelaar worden, neem dan contact op via e-mail: buurtbemiddelingrrd@rijnstad.nl of via M: 06 27 838 471.


Verminderen van ongeadresseerd drukwerk door groene JA-sticker
Vanaf 1 april geldt in de gemeente Rheden de JA-sticker. Stickers zijn verkrijgbaar bij het servicecentrum in Dieren of bij de receptie van de gemeente in Velp. De JA-sticker komt in de plaats van de nee/ja sticker. 
Het nieuwe systeem betekent dat inwoners expliciet om ongeadresseerd reclamedrukwerk moeten vragen als ze dat willen ontvangen. Inwoners moeten in dat geval een zogenoemde JA-sticker plakken op de brievenbus. Wanneer er (helemaal) geen sticker is, mag de bezorger geen ongeadresseerd drukwerk meer in de brievenbus stoppen.

De invoering van de JA-sticker houdt in dat het huidige systeem van verspreiding van ongeadresseerd drukwerk wordt omgedraaid. Dat betekent dat inwoners niet meer automatisch ongeadresseerd reclamedrukwerk (zoals folders) ontvangen. Om toch folders te blijven ontvangen, moeten inwoners de groene JA-sticker op de brievenbus plakken. De JA-sticker zit in maart iedere week in het folderpakket. Daarnaast is de sticker ook op te halen bij de receptie van de gemeente aan de President Kennedylaan 104 in Velp of bij het servicecentrum in Dieren. De stickers zijn ook te bestellen via spotta.nl

De huis-aan-huis krant blijft wel bezorgd worden (met of zonder JA-sticker) tenzij inwoners een nee/nee-sticker op hun brievenbus geplakt hebben.

Wethouder Ronald ter Hoeven:“Wij gaan ervanuit dat we met de JA-sticker het milieu minder belasten doordat er een afname zal zijn van het ongeadresseerde drukwerk. Ongeadresseerd drukwerk zal niet meer automatisch bij inwoners in de bus vallen, maar alleen bij inwoners die daar prijs op stellen.”Voor een reactie klik hier.
Dit bericht is geplaatst in Tonen-in-laatste-5. Bookmark de permalink.