De eerste wijkavond in 2025 heeft op 4 maart jl. plaatsgevonden. Tijdens deze informatieve avond hebben drie sprekers vol passie hun verhalen verteld. Naast de beknopte samenvatting van het onderwerp kun je ook de presentatie bekijken. Dit doe je door op de afbeelding te klikken.
Wat weten over het groeien van bomen
Als eerste kwam Piet Blanksma uit Laag-Soeren aan het woord. Piet is geboren in het bos waar zijn fascinatie voor bomen begon. Hij is van huis uit bosbouwkundige. Hij vertelde over zijn verwondering “hoe bomen groeien”. Aan de hand van een mooie presentatie probeerde Piet ons de “bomen beter te laten begrijpen”. Hij had zelfs een drietal takken van verschillende bomen meegenomen om het een en ander te duiden. We gingen de bomen een beetje beter begrijpen doordat Piet antwoord gaf op o.a. de navolgende vragen.
– Groeien alle bomen op dezelfde manier?
– Wat is de invloed van licht?
– Heeft iedere boom dezelfde eigenschappen?
gingen we de bomen beter begrijpen.
Ons drinkwater
Wijkbewoner Joop Harms – jaren werkzaam geweest bij drinkwaterbedrijven – gaf uitleg over het proces van het maken van drinkwater en de weg die het aflegt naar ons huis. We beginnen maar met de belangrijkste conclusie; ons drinkwater is heel erg goed en zuiver.
Het lijkt zo gewoon dat er drinkwater uit de kraan komt. Pas wanneer blijkt dat ons drinkwater besmet is met bijvoorbeeld een bacterie beseffen we dat het toch niet zo gewoon is. Denk maar eens terug aan mei 2024. Het advies was toen om het water te koken voor je het kon drinken.
Ons leidingwater is zo schoon dat je het zonder extra filtering of koken direct kunt drinken. Aan de hand van zijn presentatie heeft Joop ons meegenomen in het drinkwaterproces.
Operatie Steenbreek 2025 en Bijenlint in Dieren-West
De enthousiaste wijkbewoner Marc van der Burght coördineert weer Operatie Steenbreek in de wijk met hulp van de gemeente Rheden en andere wijkbewoners. Deelnemende bewoners krijgen advies aan huis en worden geholpen met gratis afvoer van tegels en geel zand, aanvoer van tuinaarde en putten en drains om regenwater te infiltreren. Om de biodiversiteit te vergroten worden inheemse bijvriendelijke plantjes en nestkasten voor vogels en vleermuizen verstrekt. Ook wordt korting gegeven op het aanbrengen van groene daken. Deelnemers wisselen onderling tips en voorbeelden uit en er volgt een excursie langs de aangepaste tuinen.
In april volgen de adviesgesprekken aan huis, waarna de werkzaamheden in mei en juni uitgevoerd kunnen worden.
Woon je in Dieren-West en wil je een klimaat- en natuurvriendelijke tuin? Doe dan mee met Operatie Steenbreek. Meer dan 70 wijkbewoners gingen je al voor. Meld je dan uiterlijk 23 maart 2025 aan via de website.