WDDW Energiewinkel

De Energiewinkel

Verdrietig nieuws over de energiewinkel…

Gemeente Rheden heeft tot op heden geen ruimte beschikbaar voor een doorstart van de energiewinkel. Er is besloten de spullen voorlopig op te slaan in de hoop dat we in de nabije toekomst toch nog een nieuwe plek krijgen toegewezen.

Voorlopig laten we de informatie op deze pagina wel staan.

De Energiewinkel

“De energiewinkel” is een informatiecentrum voor besparen en duurzame energie en heeft tot doel inwoners van de gemeente Rheden onafhankelijk te informeren .

De energietransitie heeft in de nabije toekomst grote invloed op de wijze waarop wij met ons energieverbruik omgaan. Energie besparen door maatregelen  zoals isolatie en energiezuiniger apparaten zullen een flink deel (~ 50% )van de opgave moeten realiseren. Het overige moet komen van nieuwe technieken voor  warmte en elektriciteit opwekken.

De werkgroep Duurzaam Dieren-West heeft tot doel de inwoners te informeren over de mogelijkheden om energie te besparen en de mogelijkheden van isoleren en  nieuwe technieken. Dit doen we  door middel van informatie avonden, isolatieprojecten en b.v. het maken van warmtebeelden. Om de informatie over isoleren en  nieuwe verwarmingstechnieken dichter bij de mensen te brengen runt de werkgroep Duurzaam Dieren-West in het winkelcentrum van Dieren een pop up energiewinkel. We werken hierbij samen met de gemeente Rheden.

De vrijwilligers van de energiewinkel willen inwoners  helpen met het aanbieden van informatie over energie besparen en opwekken, maar ook willen ze graag van bezoekers horen wat er zoal speelt in Dieren, zodat mogelijk meer lokale ondersteuningsprogramma’s opgezet gaan worden.  

Informatieve posters en allerlei materialen

In de ‘energiewinkel’ is onder meer informatie te vinden over:

 • met relatief kleine investeringen flink energie besparen;
 • het isoleren van je woning;
 • elektriciteit opwekken met zonnepanelen;
 • warm tapwater met zonnecollectoren;
 • het huis verwarmen met hybride (lucht/water) warmtepompen;
 • het huis verwarmen met een spaarpomp;
 • het huis (lokaal) bij-verwarmen met:
 • infra rood panelen
 • infrarood matten
 • energieopslag.
 • het klimaatbestendig maken van je tuin.https://dieren-west.nl/groen-in-de-wijk/
 • Financiering (duurzaamheidsleningen)

Er worden soms ook handige apparaatjes aanbevolen, zie https://dieren-west.nl/partners-ddw/

De energiewinkel hoopt niet alleen inhoudelijk van nut te zijn, maar wil ook de gelegenheid bieden om in een gemoedelijke ambiance met bezoekers van gedachten te wisselen over wat de energietransitie te weeg gaat brengen en wat daarbij nodig is om te gaan organiseren in (de wijken van) Dieren.

De vrijwilligers ontvangen u graag.

De Energiewinkel in bedrijf

Opmerking: Tot februari 2020 was de “Energiewinkel” gevestigd op Diderna 7. Vanwege de bouw van appartementen moesten we het pand verlaten. De werkgroep is op zoek naar een nieuwe locatie

Deze wens, een nieuwe plaats voor de Energiewinkel, is op dit moment, start 2022, nog steeds aanwezig. Er wordt op dit moment heel hard gewerkt aan een oplossing!


Voor een reactie klik hier.