Duurzaam Nieuws

Op deze pagina worden steeds nieuwtjes geplaatst die te maken hebben met de energietransitie in het algemeen en met Dieren-West in het bijzonder. De berichten worden voorzien van een datum. De pagina wordt steeds van bovenaf gevuld zodat de meest recente berichten die wij met je willen delen bovenaan staan.

Zie verder ook onze facebookpagina (klik op het logo)

Om de actualiteit te waarborgen is besloten alleen de energienieuwtjes van de laatste twee jaar te tonen.

02-12-2022

Een wereldprimeur in Nederland: in Lochem (Gelderland) worden vanaf vandaag twaalf woningen volledig verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Het is de eerste plek ter wereld waar meerdere, bewoonde (!) woningen op deze manier verwarmd worden. Arthur van Schayk, algemeen directeur van Remeha: “Kan waterstof op een goede, veilige én comfortabele manier huizen verwarmen? Dat gaat we hier aantonen.” 

01-11-2022

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening. Klik hier

14-10-2022

Wil jij weten of jouw huis klaar is voor een warmtepomp, of dat je eerst nog aanpassingen moet doen? Doe dan deze winter mee met de Verwarmingstest.

Zo weet je direct hoe jouw huis ervoor staat!

klik hier

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Steeds meer mensen bereiden zich hier al op voor en stappen over op duurzame manieren van verwarmen, bijvoorbeeld met een volledig elektrische of een hybride warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je woning met een lagere temperatuur dan de cv-ketel. Wil je weten hoe dit precies werkt en waarom dit zo belangrijk is? 

20-05-2022

@NUnl Vanaf 2026 wordt een hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen, kondigt het kabinet dinsdag aan. Dat betekent dat mensen verplicht worden om zo’n pomp te installeren als hun cv-ketel aan vervanging toe is. Voor woningen die niet geschikt zijn, is een elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet ook een optie. klik hier

25-12-2021

Change Incorporated Change inc is een platform voor duurzaam ondernemen en is bedoeld voor professionals die zich in de voorhoede van de transitie willen begeven. Bij ‘Handige links’ vind je eveneens aandacht voor deze interessante site. De ontwikkelingen gaan snel en zijn zo interessant dat we ook op deze plaats wijzen op de laatste nieuwtjes…

23-12-2021

Het bureau WDWontwikkelendbeheer.nu is een professionele organisatie die het energietransitieproces ondersteunt. Zij hebben een traject technische warmteoplossing gepresenteerd voor Dieren-West. Met dit bureau worden ook de technische vragen die ons via de mail hebben bereikt in januari besproken zodat we de antwoorden ook op deze website kunnen plaatsten. Klik hier voor het document ‘Traject technische warmteoplossing voor Dieren-West WDW’. Uiteraard kunt u daar op reageren!

23-12-2021

Optimalisatie van uw Elga Hybride Warmtepomp, klik hier

15-11-2021

Klik op het logo van de consumentenbond voor handige informatie over de aanschaf van een warmtepomp!

15-10-2021

Lees wat Rokus Wijbrans op het Nederlands Warmtepomp Congres op 14 okt j.l. hierover zei: Lees de samenvatting door op de foto te klikken!

14-10-2021

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. Graag brengen wij u deze site opnieuw onder de aandacht! Velen gingen u voor…klik op het logo…

14-10-2021

Wilt u meer weten over PVT (dit is een warmtepomp paneel) -ontwikkelingen? Regeren is vooruitzien…Zie de brochure van Triple Solar!

27-07-2021

Word klimaatcoach in Gelderland! Help mee in Dieren-West! Helpt u mee om de klimaatdoelstellingen te halen? Wilt u duurzamer gaan leven en als ambassadeur uw buurtbewoners helpen om zuiniger met energie om te gaan? Klik op het logo voor meer informatie of ga naar Gemeente Rheden en verduurzaming…

15-07-2021

Actie Steenbreek: Dieren-West: In het voorjaar van 2021 is in Dieren-West Operatie Steenbreek gestart. Bewoners die hun tuin willen vergroenen, krijgen hulp van de Werkgroep Duurzaam Dieren-West (WDDW) en de gemeente Rheden. Patrick en Mirit van der Aart verhuisden oktober 2020 van Alphen aan den Rijn naar de Eduard van Beinumlaan, een prachtig huis aan de bosrand, met een tuin die ‘net een parkeerplaats was’.

17-06-2021

ARNHEM maakt werk van Schone Lucht. Schone Lucht Arnhem is een project van de gemeente Arnhem. Het project wordt uitgevoerd door Natuur en Milieu Gelderland en Luchtwachters Arnhem. Het project bestaat uit het opzetten van een burgermeetnet voor fijnstof, workshops over hoe je het best een houtkachel kunt stoken, en een Nieuwsbrief om mensen te informeren over alle activiteiten. Er worden o.a. workshops gegeven om zelf meetapperatuur te maken om fijnstof te meten. Ook zij roeren net als Erik Spaink (zie Technische Weetjes bijdrage 1) het gebruik van de airco aan en ook zij geven alternatieve mogelijkheden voor dit energievretend apparaat.

23-05-2021

ZUTPHEN Artikel in De Stentor: Komt er een waterstoffabriek in Zutphen? Klik op de link!

Volg ook het minicollege in twee minuten door Ad van Wijk: Wat is waterstof?

21-03-2021

DIEREN – Dieren-West is de eerste wijk in de gemeente Rheden waar serieus werk gemaakt zal worden van het aardgasloos maken van de woningen. Klik op het vignet voor het volledige artikel!

WDDW wil naar aanleiding van dit artikel graag de volgende opmerking maken:

Aardgasvrij is voor de WDDW wel een lange termijn perspectief. De komende jaren werken we hier naar toe in stappen en via tussendoelen. De eerste stap is de voorbereiding op het toekomstig anders verwarmen van de woning door de energiebehoefte alvast te verminderen. Daarmee bereiken we dat we straks gemakkelijker over kunnen stappen naar nieuwe vormen van verwarmen. Die gaan we ook onderzoeken, misschien wel met pilots. Bovendien verwachten we de komende jaren de nodige ontwikkelingen die ons gaan helpen.

Wat het beste plan is gaan we onder zoeken met elkaar. Er wordt in Dieren-West geïnvesteerd om tot een goed (transitie)plan te komen. Onze wijk zal op dit gebied de eerste wijk in de gemeente Rheden zijn. Daarvoor werken we nauw samen met de gemeente, die hierin de regie neemt. Ondertussen gaat WDDW door met projecten waarbij huiseigenaren hun woningen (nog beter) kunnen isoleren maar mogelijk ook geschikt kunnen maken voor de inzet van (hybride) warmtepompen.

Wij als Werkgroep Duurzaam Dieren West willen gezamenlijkheid bevorderen,  zodat de inwoners met elkaar zoeken naar de beste oplossingen voor de toekomst. Uiteraard is iedereen vrij om hieraan mee te doen. 

We stellen niet het klimaatvraagstuk ter discussie, maar wel hoe we daar als wijk mee aan de slag kunnen voor iedereen.

19-03-2021

IllustratieRES
Zie de nieuwsbrief van 19 maart door op het vignet te klikken!

19-03-2021

Het energielabel voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen is vernieuwd. Vanaf 1 maart 2021 loopt het van A (donkergroen) tot G (rood). Zie voor een informatieve video hierover de site van Milieu Centraal

Ook bij Milieu Centraal te vinden: belangrijke informatie over wasdrogers…

04-03-2021

Webinar Gemeente Rheden, voor deelname klik op deze link

12-02-2021

Op deze vrijdag is een nieuwe site van de gemeente over verduurzaming gelanceerd (watisjouwRheden). U vindt de site door op het logo te klikken.

05-02-2021

Zie de link: Wespendief gooit roet in het eten v.w.b. de zoekgebieden van onze gemeente om via wind energie op te kunnen wekken…

02-02-2021

Nieuwe inbreng van een buurtbewoners op de pagina Tips en informatie door buurtbewoners Teun Tieleman vertelt over ‘witte’ daken…

28-01-2021

Klik op het logo en doe mee aan de win actie!

Behalve de winactie verstrekt deze site allerhande bespaartips, toont ervaringen van anderen, kent een pagina met ‘veelgestelde vragen‘ en er zijn allerhande handige downloads te vinden. De site wordt o.a. gesteund door Urgenda. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen zij aan de hand van hun visie 2030 met een concreet actieplan en projecten.

klik op het vignet!

Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Meld u aan voor hun nieuwsbrief!

22-01-2021

Dit voorjaar Operatie Steenbreek in Dieren West
Woon je in Dieren West en wil je een klimaat- en natuurvriendelijke tuin?

Doe dan mee met de operatie Steenbreek! Dit voorjaar organiseert de Werkgroep Duurzaam Dieren West (WDDW), samen met de gemeente Rheden, deze actie in de wijk Dieren West. Deelnemende bewoners gaan aan de slag om de tuinverharding (deels) te vervangen door groene planten en/of het regenwater af te koppelen van de riolering en te infiltreren in de tuin. De gemeente zorgt voor materialen, grond en planten en de afvoer van stenen. Bewoners voeren zelf/samen de werkzaamheden uit onder begeleiding van de werkgroep.  Woon je in Dieren West en wil je meedoen? Geef je dan op bij de werkgroep door een e-mail te sturen naar duurzaam@dieren-west.nl (vermeld daarbij naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, gewenste tuinplannen). Zie ook de pagina Projecten en Groen in dieren-west

22-01-2021

Succesvolle inkoopactie isolatie in Dieren West
Door je huis te isoleren bespaar je energie, is je energierekening lager en je woning comfortabeler.

In de wijk Dieren-West organiseert de Werkgroep Duurzaam Dieren West (WDDW) dit jaar weer een inkoopactie woningisolatie. Wijkbewoners met een eigen woning kunnen meedoen door hun interesse aan te geven voor spouwmuur-, dak- en vloerisolatie en HR++ glas. Deelnemers krijgen een vrijblijvende inspectie en offerte van het bedrijf Rouwenhorst uit Apeldoorn. Dit bedrijf is door de werkgroep uit vier bedrijven geselecteerd als beste isolatiebedrijf. Meer informatie is te vinden op www.dieren-west.nl/duurzaam

Vorig jaar hebben bijna 80 wijkbewoners uit Dieren West meegedaan met deze actie. Dit jaar hebben al meer dan 30 wijkbewoners zich ingeschreven. Opgeven kan nog tot eind maart bij de werkgroep door een e-mail te sturen naar isoleren@dieren-west.nl (vermeld daarbij naam, adres, telefoon­nummer, e-mailadres, gewenste isolatie en soort woning). 

21-01-2021

Windmolens en meer in de nieuwsbrief van Rheden. nieuws .nl

21-01-2021

Bent u geïnteresseerd in het vergroenen van onze leefomgeving, dan kunt u zich gratis abonneren op de nieuwsbrief van Stichting Steenbreek

15-01-2021

Bericht van Marc van der Burght naar al degenen die zich hebben opgegeven voor Steenbreek:’ Hartelijk dank voor het opgeven om deel te nemen aan het project Operatie Steenbreek 2021 in Dieren West. Namens de Werkgroep Duurzaam Dieren-West coördineer ik deze actie in onze wijk. Klik voor de complete inhoud van dit bericht op dit woord: Steenbreek…

Actie Steenbreek en gemeente Rheden

Zie ook op de pagina ‘Projecten’ bij Project 4 mocht u geïnteresseerd zijn en graag mee willen doen dan kunt u zich nu ook aanmelden via het nieuwe mailadres:

groen@dieren-west.nl

15-01-2021

  BIJEENKOMST ‘FUNDAMENT RES 1.0’ – donderdag 21 januari
– 19.30 tot 21.30 uur
– online via Teams
– voor volksvertegenwoordigers & stakeholders


Het fundament van de RES 1.0 begint vorm te krijgen. In de aankomende weken gaan we de laatste puntjes op de i zetten. Graag nodigen we je uit voor een update. Uiteraard kun je weer je reactie geven. Hieronder vind je de aanmeldlink en het programma.
  
AANMELDEN

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via onderstaande link.
Iedereen die zich heeft aangemeld ontvangt kort van tevoren de link naar de Teams-meeting. Je kunt je dan ook opgeven voor de deelsessies van je keuze. > Aanmelden  

11-01-2021

Er is wat veranderd in de subsidie regelingen m.b.t. verduurzamen, zie Welkom

2-12-2020

klik op Provincie Gelderland start een onderzoek naar de juridische, organisatorische en financiële haalbaarheid van een publiek warmte-infrabedrijf. Dit bedrijf moet verantwoordelijk worden voor het aanleggen en beheren van warmtenetten in de regio, zodat de transitie naar een aardgasvrije warmtevoorziening versnelt.

1-12-2020

Zie onze pagina Projecten! Het project spouwmuurisolatie wordt herhaald.

November 2020

Zie ook het bericht van 10-9-2020.

Via de link.vindt u de nieuwsbrief van de RES Arnhem Nijmegen.

IllustratieRES
Logo RES

29-10-2020

Gemeenten kunnen vanaf half november aanspraak maken op een nieuwe subsidie, de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. Daarmee kunnen ze huurders en eigenaar-bewoners van koopwoningen helpen om minder energie te gebruiken. Er zit 70 miljoen euro in de pot om te verdelen, per gemeente is er maximaal 9 miljoen beschikbaar.

Zie voor het volledige bericht

https://www.gemeente.nu/bestuur/nieuwe-subsidie-voor-energiebesparing-inwoners/

6-10-2020

Zie hier een link via welke u de vergadering op het gemeentehuis over de energietransitie kunt volgen. Het is ook vaak mogelijk als burger deel te nemen aan een dergelijke vergadering!

https://channel.royalcast.com/rheden/#!/gemeenterheden/20201006_1

28-9-2020

Ons bereikte nieuws over de effectiviteit van zonnepanelen op bewolkte dagen Oorspronkelijke bron:

Wageningen Universiteit

25-9-2020

Bericht van gemeente Rheden: Persbericht Rhedens College vraagt aandacht voor de balans tussen zon-en windenergie

Vignet Energiek Rheden

U kunt de stappen die de gemeente Rheden zet op het gebied van Verduurzaming ook volgen via Twitter en Facebook

Contact over verduurzaming via energiek@rheden.nl

10-9-2020

Bericht van gemeente Rheden:

Graag brengen wij u onderstaande nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen 
over de RES onder de aandacht. Heeft u vragen over het (voorlopig) concept bod? 
De regionale werkgroep RES Arnhem Nijmegen organiseert wekelijks een digitaal 
spreekuur. Meer informatie hierover kunt u vinden onder het kopje ‘Kalender’.

https://mailchi.mp/9a0a889dd9ff/res-nieuwsbrief-oktober-12339050?e=930c02c1d7

Heeft u andere vragen en/of suggesties? Mail ons gerust via energiek@rheden.nl of 
bel ons via telefoonnummer 026 49 76 911.

Met energieke groet,
Karin de Gelder
Beleidsmedewerker Duurzaamheid Rhedense Klimaataanpak | Gemeente RhedenHoofdstraat 3, 6994 AB De Steeg | Postbus 9110, 6994 ZJ De SteegT (026) 49 76 911| E k.degelder@rheden.nlMa, di, wo (ochtend) en do aanwezig

Wil je ook op de hoogte blijven van initiatieven binnen gemeente Rheden, die met duurzaamheid bezig zijn?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Stuur een e-mail naar 
energiek@rheden.nl ovv Aanmelden Nieuwsbrief.
Je ontvangt de nieuwsbrief dan 4 keer per jaar.

Volg EnergiekRheden op twitter: @EnergiekRheden of like ons op Facebook: @EnergiekRheden

10-9-2020

Zie ook de pagina Nieuws: ‘Welkom’ :ISDE subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en isolatie tot en met 2025 verlengt

28-8-2020

De recente nieuwsbrief van RES, zie ook vorig bericht!

10-07-2020

RES: In vervolg op datgene wat we via Erik Spaink te weten zijn gekomen over de Regionale Energiestratie (RES) (zie het bericht van 03-10-2019) verspreidt de RES een Nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen.

RES: Via deze nieuwsbrief ontvangt u informatie over de Regionale Energiestrategie Arnhem Nijmegen, het traject om te komen tot een duurzame energievoorziening in onze regio (klik s.v.p. op ‘regio’). 

02-07-2020

Hybride warmtepomp in Dieren-West: De doelstelling van de gemeente Rheden is om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn. Cees Alberts i.s.m. Teun Tieleman, beiden lid van WDDW, onderzochten de veel belovende rol van de hybride warmtepomp in de energietransitie van de gemeente Rheden.

In hun ‘Rapport Hybride Warmtepomp in Dieren-West’ verkennen zij de mogelijkheden voor de Hybride Warmtepomp in Dieren-West.

Zie bijlage voor deze ‘Verkenning’

De werking van de Warmtepomp is aan de orde geweest op de Informatieavond van 24 januari 2019. In de presentatie wordt ook verwezen naar: https://warmtepomp-weetjes.nl

06-06-2020

In relatie tot de informatie die Erik Spaink op de informatie avond van 3 oktober https://dieren-west.nl/informatieavond-3-oktober-2019-algemeen/heeft gegeven over de Regionale Energiestrategie of RES vindt u in de bijlage een artikel dat hij schreef voor het vaktijdschrift ROmagazine (RO staat voor ruimtelijke ontwikkeling). Hij pleit ervoor dat bewoners de kans krijgen om mee te praten over plannen die ontwikkeld worden. Het gaat ook om nieuwe ingrepen in onze mooie, natuurrijke omgeving. Daar hebben we allemaal een mening over. En misschien ideeën over hoe dan tegelijk andere doelen gerealiseerd kunnen worden.

Tegelijk worden er – buiten de RES om- nog plekken voor zonnevelden genoemd, zoals de Bocht, de parkeerplaats en het voormalig hockeyveld Nieuwland, de dijk langs de IJssel en de A348. Voor al die projecten moet de gemeente uiteindelijk een omgevingsvergunning afgeven. Wij willen daar als Werkgroep Duurzaam Dieren West werk van maken. Doet u mee?

Zie bijlage voor het bedoelde artikel

28-05-2020

28 mei van 15:00 – 16:30 uur organiseert het LSA samen met de Natuur en Milieufederaties, vanuit de participatiecoalitie, een webinar: Duurzame energie voor iedereen. Een bijeenkomst over wat energiecoöperaties, gemeenten en andere betrokken partijen kunnen doen zodat íedereen de vruchten kan plukken van het lokaal opwekken van nieuwe energie. We hebben drie sprekers uitgenodigd die hun inclusieve initiatief bespreken. Aanmelden kan via bovenstaande link.

25-05-2020

Logo Gemeente Rheden
https://youtu.be/2CymhA9nRvw

Wethouder Klomberg geeft in de video die u via de toegevoegde link kunt bekijken een korte update over de ontwikkelingen rondom de energietransitie in en om de gemeente.

16-01-2020

De Gelderlander: Plan voor zonnepark in Dieren-West

DIEREN – Aan de Admiraal Helfrichlaan in Dieren moet een zonnepark verrijzen, waarvan de energie ten goede komt aan bewoners van de wijk. Het park moet komen boven het parkeerterrein bij de sportvelden aan het einde van de laan of op het oude hockeyveld.

Zie het artikel van:Piet Venhuizen 16-01-20, 07:39 

WDDW: Onze werkgroep is hier nauw bij betrokken. Wanneer er een duidelijke ontwikkeling is, vindt u dit op deze plaats.

Toch ook nieuwsgierig naar Oud Nieuws? Klik hier!

Voor een reactie klik hier.