Projecten

Werkgroep Duurzaam Dieren-West organiseert duurzame projecten met als doel wijkbewoners te helpen bij het verduurzamen van hun woning en hun leefomgeving. Door het verzamelen van zoveel mogelijk objectieve informatie probeert WDDW een adviserende rol te vervullen en vragen die wijkbewoners hebben te beantwoorden.

Het eerste project dat WDDW voor ogen had was aandacht voor het isoleren. De projecten vanaf project 2 zijn een stapsgewijze concrete uitwerking van dit plan/project ‘Isoleren zonder zorgen’

  1. Project ‘Isoleren zonder zorgen’
  2. Herhaling project spouwmuurisolatie een vervolg op het spouwmuurisolatieproject vorig jaar. Zie de opzet, uitvoering en evaluatie in het document Project Spouwmuurisolatie
  3. Project hybride warmtepomp, lees vooral ook het aanvullend persoonlijk bericht van Teun Tieleman (14-02-2021) en het op 19 april ’21 toegevoegde onderzoeksverslag van Cees Alberts en Teun Tieleman!
  4. Project Steenbreek

1. Project ‘Isoleren zonder zorgen’

Samenvatting.

De Werkgroep Duurzaam Dieren West (WDDW) heeft het idee opgevat op wijkniveau in 2020 een isolatieplan voor de wijk voorbereiden, waarmee bewoners een praktische handreiking krijgen voor het opstellen van een isolatieplan voor hun woning. Deze notitie is de eerste stap om de weg begaanbaar te maken. Het eerste station is de gemeente Rheden, deze vervult een voorwaardelijke rol. 

Het plan heeft als titel gekregen ‘Isoleren zonder zorgen’, omdat het beeld heerst dat veel bewoners nog terughoudend zijn om actief mee te doen met de aankomende energietransitie.

Zie bijlage

2. Herhaling project Spouwmuurisolatie, 2020-2021

De Werkgroep Duurzaam Dieren West (WDDW) organiseert dit jaar (winter 2020-2021) weer een actie rond de isolatie van spouwmuren. De actie bestaat eruit dat, bij deelnemers uit Dieren-West met een eigen woning, de spouw gecontroleerd wordt en indien nodig de isolatie gerestaureerd of vervangen wordt.


Het werk wordt uitgevoerd tegen scherpe prijzen door het bedrijf A. Rouwenhorst Isolatie BV. Dat is hetzelfde bedrijf die de werkzaamheden uitvoerde tijdens ons vorige project spouw­muurisolatie, waar goede ervaringen mee zijn opgedaan en die als beste geselecteerd is uit vier isolatiebedrijven(zie bij project 2.).

De werkgroep duurzaam Dieren West ondersteund en coördineert de activiteiten rondom deze actie en heeft afspraken gemaakt met het isolatiebedrijf.

Spouwmuurisolatie, overige isolatie en subsidie
Spouwmuur (her)isolatie wordt uitgevoerd in enkele uren, gebeurt volledig vanaf de buitenkant en geeft geen schade of rotzooi. Vloer- en dakisolatie en HR++ glas is ook mogelijk. Bij twee maatregelen is er een aantrekkelijke subsidieregeling, de SEEH regeling die in 2021 overgaat in de ISDE regeling: 
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh/eigenaar-en-bewoner

Voor meer informatie over subsidies, kijk in de bijlage:
Informatie over de SEEH en de ISDE 2021.pdf

Ervaringsdeskundig advies uit de wijk
Indien gewenst kunt u, voordat u beslist, aan een ervaringsdeskundige van de werkgroep vragen stellen, telefonisch of bij u thuis. Dit laatste uiteraard met inachtneming van de corona-regels. Stuur dan een mail naar isoleren@dieren-west.nl.

Aanmelden en vragen
Bent u eigenaar van een woning in Dieren-west en wilt u zich aanmelden voor een vrijblijvende controle van de spouwmuren gevolgd door een offerte? Stuur dan een mail naar:
isoleren@dieren-west.nl en vermeld de volgende gegevens:

  • Naam, Adres, Postcode, Plaats, 
  • Telefoonnummer, e-mailadres, 
  • Woningtype (vrijstaand, 2 onder 1 kap, tussen, overig)
  • Interesse voor (spouwmuur, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ glas)

U geeft ons daarmee toestemming om uw gegevens door te sturen naar A. Rouwenhorst Isolatie BV, uiteraard worden uw gegevens niet voor andere doeleinde gebruikt. Rouwenhorst maakt dan met u een afspraak voor een vrijblijvend isolatie advies, bestaande uit een inspectie en indien gewenst door een offerte. Aanmelden is vrijblijvend en geeft geen verplichtingen.

Heeft u nog vragen? Stuur dan een mail met uw vragen naar isoleren@dieren-west.nl.

3. Project hybride warmtepomp

WDDW start een nieuw projectHybride Warmtepompen

WDDW heeft 106 buurtgenoten een mail (klik op ‘mail’ om de inhoud van dit bericht te zien) gestuurd via duurzaam@dieren-west.nl. Via deze mail heeft WDDW natuurlijk niet iedereen kunnen bereiken en daarom was er op Welkom een bericht geplaatst. U kunt wanneer u interesse heeft in dit project zelf contact opnemen via het genoemde mailadres.

In ‘Duurzaam Nieuws’ vond u indertijd op 02-07-2020 het volgende bericht:

Hybride warmtepomp in Dieren-West: De doelstelling van de gemeente Rheden is om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn. Cees Alberts i.s.m. Teun Tieleman, beiden lid van WDDW, onderzochten de veel belovende rol van de hybride warmtepomp in de energietransitie van de gemeente Rheden. In hun ‘Rapport Hybride Warmtepomp in Dieren-West’ verkennen zij de mogelijkheden voor de Hybride Warmtepomp in Dieren-West. Zie bijlage voor deze ‘Verkenning’ 

De werking van de Warmtepomp is aan de orde geweest op de Informatieavond van 24 januari 2019. In de presentatie wordt ook verwezen naar:  https://warmtepomp-weetjes.nl

Hybride warmtepomp
Hybride warmtepomp
Hybride warmtepomp

Aanvullend persoonlijk bericht

Dhr. Teun Tieleman voegt aan de beschrijving van bovenstaand project nog de volgende persoonlijke ervaring, informatie, toe:

Warmtepomp en warmteafgifte systemen. Je hoort nog steeds zeggen dat voor inzet van een warmtepomp vloerverwarming en andere  lage temperatuur afgifte systemen nodig zijn. Dat klopt niet altijd. Ons huis , is van  1974, na- geïsoleerd, met nog steeds de  oorspronkelijke warmteafgifte systemen. Met als enige toevoeging een stel goedkope convector ventilatortjes.  We zijn de zeer koude periode goed doorgekomen met de ketelwater temperatuur ingesteld op 40 á 45 graden. Geen probleem : Dat betekent dat een hybride warmtepomp in situaties als de onze zonder verdere investeringen ingezet kan worden.  ( Wel met een simpele aangepaste bediening van de thermostaat. )

Onze ervaring met de Elga Hybride warmtepomp sinds 2015: Bij het strenge winterweer hadden we dankzij de hulp van onze HR ketel overal de warmte die we nodig hebben.  In voor- en najaar , en bij kwakkelwinterweer draait de CV grotendeels op de Hwp. Gasbesparing gemiddeld over de laatst 6 jaar ca. 50 %.per jaar.

Conclusie : Een Hybride warmtepomp is in vele gevallen een goedkope,  effectieve , snel en zonder rommel te realiseren tussenoplossing op der weg naar aardgasvrij. . Wie spoedig helpt helpt dubbel.

Wanneer u geïnteresseerd bent kunt u mailen naar verwarmen@dieren-west.nl of duurzaam@dieren-west.nl.

Zie ook de site van Milieucentraal

Onderzoeksverslag HWp Dieren-West

In vervolg op de verkenning over de Hybride Warmte pomp (HWp) in de wijk Dieren-West van mei 2020 heeft de Werkgroep Duurzaam dieren West een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van de HWp. Vindt het onderzoeksverslag via deze link.

4. Project Steenbreek

Actie Steenbreek en gemeente Rheden

Dit was het oude bericht: Buurtgenoten, opgelet! Operatie Steenbreek!

Wilt u met buurtgenoten aan de slag om uw tuin klimaatbestendig te maken? Dan kunnen wij daarbij helpen. Zorg voor minimaal 5 buren, dan maken we er een straatproject van om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om de tuin te vergroenen en het hemelwater af te koppelen en te gebruiken in de eigen tuin. Zie de pagina waar deze link naar verwijst! Inmiddels loopt dit project langer door, zie Duurzaam Nieuws...

Voor een reactie klik hier.