9 mei 2023

Wijkavond 9 mei 2023

Druk bezette wijkavond

Op 9 mei organiseerde De werkgroep Duurzaam Dieren-West organiseerde een informatieavond over de energietransitie met name over:

  • Wat te doen wanneer mijn cv-ketel aan vervanging toe is?
  • Wat kan een energiecoach voor mij betekenen?

Ruim 60 buurtgenoten waren aanwezig in de Ontmoetingskerk, waar Frank Heesen (energiecoach bij REIJE) uitleg gaf over welke stappen je moet nemen wanneer je voor de keuze staat om op korte of langere termijn je cv-ketel te vervangen. 

Frank Heesen

Hele diverse vragen kwamen aan de orde; een aantal voorbeelden: hoe pak je het verduurzamen aan, wat zijn je ambities, isoleren van een woning uit b.v. 1965 met een te smalle spouw, verschillende bronnen voor warmtepompen, het tegengaan van het geluid van luchtwarmtepompen en ook hoe kom ik aan een goede installateur.

Duidelijk is dat isoleren en kierdicht maken van de woning op één staat maar in welke mate hangt af van de eigen situatie. Niet alle huizen zijn optimaal te isoleren, soms is het voldoende om alleen de leefruimten die verwarmd worden te voorzien van vloerisolatie en HR++ glas. Hierbij is het van groot belang om de ventilatie van de woning goed in de gaten te houden. Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Een handig hulpmiddel hierbij is een CO2 meter die aangeeft of en hoeveel er geventileerd moet worden.

Naast isoleren speelt ook het z.g. temperatuur afgiftesysteem een grote rol en dit kun je ook al doen voordat je overgaat op een warmtepomp. Met een lage temperatuur afgiftesysteem (LTV) kan de temperatuur van de cv-ketel naar beneden en bespaar je al direct op het gasverbruik. Het afgiftesysteem zijn bijvoorbeeld radiatoren in de woonkamer. Vloerverwarming, muurverwarming en convectoren zijn laag temperatuursystemen (LTV). In de presentatie is dit met foto’s verduidelijkt.

Om inzicht te krijgen over de mogelijkheden voor je eigen huis kun je een woningenergiescan laten maken door een energiecoach, gratis voor inwoners van de gemeente Rheden. Met een woningenergiescan krijgt u een onafhankelijke energiecoach op bezoek die uw woning inspecteert en de huidige stand van zaken in kaart brengt. Daarnaast adviseert de coach welke energiemaatregelen voor uw woning geschikt zijn. Hiervan ontvangt u een uitgebreid schriftelijk advies. Een energiescan kan hier worden aangevraagd. 

Het was een informatieve avond die zeker een vervolg gaat krijgen met onderwerpen die meer uitgediept kunnen worden. Na de zomervakantie zal de werkgroep Duurzaam Dieren-West een wijkavond organiseren over de verschillende soorten warmtepompen, de bronnen waar de warmte uit gehaald wordt en wordt dieper ingegaan op het tegengaan van geluid die een warmtepomp produceert. Meer informatie volgt na de zomer op de website of via de Facebookpagina Werkgroep Duurzaam Dieren-West. 

De voorbeeldrapportage van een woningenergiescan lag ter inzage tijdens de bijeenkomst. Helaas hebben wij geen toestemming gekregen van Rijn en IJssel Energiedienst om deze op onze website te plaatsen.

Voor een reactie klik hier.