Ik buurt mee!

Ik buurt mee? maart 2024Tot 28 april inwisselen waardecheque
Alle huishoudens in Dieren-West hebben inmiddels de “Ik buurt mee!” waardecheque van
€ 7,50 ontvangen. Steun de initiatieven in de buurt, steun Dieren-West.

Initiatieven in Dieren-West:

Vernieuwing speeltuin Catharina van Rennesplein

Zomer in Gelderland in Dieren-West! – bedrag bereikt
Wandelen zonder grenzen – bedrag bereikt
Bloembollen Rijnenberghof – bedrag bereikt
Vernieuwing speeltuin Catharina van Rennesplein
Labyrint als aanvulling stiltetuin – bedrag bereikt
Bijenlint – bedrag bereikt
Vogelhuisjes/insectenhotel Surinkhof – bedrag bereikt
Bewaarboxen Dierense Deelkastjes – bedrag bereikt

Initiatief starten? Meld het aan!
Zin om zelf iets te organiseren? Meld het initiatief nu al aan via de website www.ikbuurtmee.nl

Wethouder Dorus Klomberg “Als gemeente zijn we trots op het programma van ‘Ik buurt mee!’ en de prachtige initiatieven die hieruit ontstaan. Met ‘ik buurt mee’ zorgen we gezamenlijk dat grote en kleine wensen van inwoners in hun straat of wijk worden ingevuld. Hiermee brengen we de inzet en de betrokkenheid die inwoners hebben voor hun wijk of dorp dichterbij.”

Buurtgenoten kunnen weer cheques verzamelen om te sparen voor een initiatief dat hun buurt of dorp nog leuker, mooier en beter maakt. Bijvoorbeeld een leuke sociale buurtactiviteit of samen de straat groener maken.

Meld uw initiatief aan!
Bent u inwoner van gemeente Rheden en heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Wacht dan niet en meldt uw initiatief nu al aan op www.ikbuurtmee.nl.

De navolgende initiatieven waren er al in Dieren-West:

Buurtbewoners en leden van de werkgroep Bijenlint Dieren, zijn al een heel eind op weg om een mooie insectentuin te maken in Dieren West, maar om het insectenhotel af te bouwen en meer diverse gelegenheid te creëren voor bijen, hommeltjes en andere insecten, hebben we nog het e.e.a. nodig aan materiaal.
De insectentuin ligt op de hoek van de Eduard van Beinumlaan (thv nr. 121 en 123), Peter van Anrooylaan en het verlengde van de Willem Pijperlaan.
Wij kunnen mensen/vrijwilligers gebruiken om de insectentuin af te maken, maar ook om nog meer insectentuinen en bijenlinten door de gemeente te realiseren.
Hulp is hard nodig, hulp aan de insecten omdat deze het steeds moeilijker hebben om voedsel te vinden, onderdak te vinden en/of nestgelegenheid. Wij proberen daarom kleine biotoopjes te creëren, waardoor bijen en andere insecten geholpen kunnen worden met overleven

Pal aan de bosrand van de Veluwezoom is een trapveldje (Cornelis Dopperlaan/P. van Anrooylaan). Met een vorige Ikbuurtmee actie hebben we voetbalpalen kunnen realiseren. Echter… mensen laten er soms nog steeds hun hond uit (uitlaat losloop gebied is 50 meter verder). Veel kinderen komen nu regelmatig met poep onder de schoenen of op kleding thuis. We willen hier borden gaan plaatsen op baasjes te herinneren dat het niet de bedoeling is een om hun honden los te laten op het veld. Honden poepen en plassen ongemerkt (?) op het veld of tegen de bosjes. Tevens gaan we in overleg met de gemeente om er een afvalbak en dispenser met hondenpoep zakjes te realiseren, die houden buurtbewoners bij. Het pad naast het veld wordt namelijk vaak misbruikt voor een makkelijke behoefte of voor het anoniem weggooien van een vol zakje hondenpoep. Dit heeft stankoverlast. Met name met warmere dagen.Helpt u mee de buurt wat leefbaarder te maken?

Ook iets organiseren? Nieuwe activiteiten/initiatieven kunnen inwoners het hele jaar door aanmelden op www.ikbuurtmee.nl Initiatiefnemers hebben zo ruim de tijd om hun acties voor te bereiden en straks zoveel mogelijk waardecheques op te halen

Terugblik: Ik buurt mee! Ook in 2022 succesvol
Ik buurt mee! het platform voor inwonersinitiatieven van gemeente Rheden bestaat al weer drie jaar. In die tijd zijn er door inwoners meer dan 250 (!) initiatieven aangemeld. Samen maken zij de gemeente Rheden nog leuker, mooier en veiliger.

De eerste ronde van 2022 liep van 15 april tot en met 28 mei. In deze ronde zijn er 60 initiatieven gestart, waarvan inmiddels de helft voldoende gespaard heeft om het initiatief uit te kunnen voeren. Van de 21.329 cheques die zijn uitgegeven in deze ronde, zijn er 7.470 (35%) ingezet.

Naast initiatieven om samen met buurtgenoten de wijk te vergroenen en op te vrolijken, is er steeds meer aandacht voor de biodiversiteit. Dat zie je bijvoorbeeld terug in een Plukbos, voedselbos en belevingstuin, en ook in mooie initiatieven voor insectenhotels en nestkastjes.
Wat verder opvalt is de toename van initiatieven die bijdragen aan “ontmoeting en sociale contacten”. Denk aan traditionele buurt- en straatdagen, maar ook buurtbankjes en picknicktafels waar mensen in wijk bij elkaar kunnen komen voor een praatje. Het wegvallen van veel coronamaatregelen zal hier zeker aan hebben bijgedragen.

Grafiek: Verdeling initiatieven per thema

Voor een reactie klik hier.