Technische weetjes en de Energiewinkel
Op deze pagina vind je allerhande handige technische tips om je huis te verduurzamen. Daarnaast ook technische informatie! De nieuwste ‘weetjes’ worden bovenaan deze pagina geplaatst.
De technische weetjes op dit moment zijn:
- Thermostaat gestuurde ventilatoren voor convectorput of radiatoren met lage cv-temperatuur
- Problemen door na-isolatie
- Hittestress
- Zet de cv op 60
- Handig om te lezen bij de energiewinkel
1. Thermostaat gestuurde ventilatoren voor convectorput of radiatoren met lage CV-temperatuur. Door dhr. Willem van Arragon, aanpassing va 28-09-2022
Inleiding
Als je de CV-keteltemperatuur vanwege energiebesparing omlaag zet naar bijvoorbeeld 55 graden-of 60 graden Celsius dan daalt het rendement van een convector in een convectorput of van een radiator flink. Hetzelfde effect treedt op bij gebruik van een warmtepomp (daar is immers de systeemtemperatuur een stuk lager dan bij een conventionele CV-installatie). De oorzaak is, dat door de kleinere temperatuurverschillen tussen convector en kamerlucht de natuurlijke luchtstroming in de convectorput een stuk lager is (minder thermiek). Een oplossing om het rendement omhoog te krijgen is de toepassing van ventilatoren om de luchtsnelheid in de convectorput en langs de radiator met behulp van ventilatoren weer te verhogen. In het volledige document worden twee oplossingen gegeven, die het probleem van de lage luchtstroming kunnen verhelpen. Behalve een overzicht van benodigde materialen voor zelfbouw en handige adressen van webwinkels is er ook een ‘Handleiding Thermosstaat en 12V adapter’ te vinden. Zie voor deze heldere bijdrage: de bijlage ‘Handleiding Thermosstaatgestuurde Radiatorventilatoren 2022-09-28’
2. Problemen door Na-Isolatie
Onderstaande tekst is overgenomen van de website TKI Urban Energy. Deze website kunt u bereiken door op bovenstaand logo te klikken. De website bevat veel technische informatie en kennisdossiers voor de liefhebber!
Problemen door na-isolatie…
Vochtproblemen en schimmel door na-isolatie: de nachtmerrie van iedere woningeigenaar. Toch komt het vaker voor dat je denkt. Gebrek aan een integraal plan, bouwfysische kennis en onkunde ligt hier vaak aan ten grondslag. Stroomversnelling en Nieman Raadgevende Ingenieurs hebben daarom, in opdracht van TKI Urban Energy en samen met koplopers onder de markt- en kennis partijen, een eerste routekaart ontwikkeld waarmee adviseurs, energieloketten, bouwmarkten maar ook particuliere woningeigenaren beter zicht op mogelijke risico’s en aandachtspunten krijgen, waardoor gemakkelijker spijtvrije keuzes gemaakt kunnen worden.
De (in totaal zes) routekaarten bieden energieloketten, adviseurs en uitvoerende partijen eerste handvatten en afwegingskaders ten behoeve van hun advisering over de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van vocht door na-isolatie. De routekaarten richten zich op de drie grootste bouwdelen: vloer, gevels en dak. Per bouwdeel wordt onderscheid gemaakt tussen houtskeletbouw, of opbouw in steen/beton. De routekaarten behandelen vragen die gesteld dienen te worden wanneer men in de planvormingsfase zit. Per vraag wordt verdere informatie verschaft over de problematiek die in de vraag centraal staat.
Afhankelijk van het antwoord worden isolatiemogelijkheden besproken, evenals handvatten hoe om te gaan bij een specifieke situatie. Hiermee wordt bijgedragen aan het maken van beter geïnformeerde beslissingen, en aan een verdere kennisverspreiding over de (vaak onderschatte) complexiteit van het thema.
Ter ondersteuning van de routekaarten is een oplegger gemaakt die geraadpleegd kan worden, met daarin een overzicht van belangrijke aandachtspunten bij knooppunten. In het themablad is meer informatie te vinden over de probleemstelling met betrekking tot vocht bij na-isolatie en het beoogde gebruik van de routekaarten.
Meer weten over dit onderwerp? Klikt u dan op: Problemen door Na-isolatie (je vindt dan snel het volledige verhaal!)
3. Hittestress: Een koel huis zonder airco! Een bijdrage van Erik Spaink
Een koel huis zonder airco
Met warm weer, zoals deze dagen, is het snel te warm in huis. Al snel klinkt dan de verzuchting ‘ik wil een airco’, terwijl de eerste vraag beter kan zijn: “hoe kan ik mezelf en het huis koel krijgen en houden?”
Een airco is namelijk een enorme energieverslinder. Het moet grote temperatuurverschillen realiseren en dat kost veel stroom. De verwachting is dat komende jaren de helft van duurzame opgewekte energie wereldwijd ingezet voor het gebruik van airco’s! Dat is heel jammer en in Nederland eigenlijk niet nodig.
De klimaatimpact van airco’s zit ook in het koudemiddel dat de warmte uit de ruimte naar zich toetrekt. Dit koudemiddel bestaat uit broeikasgassen, waarvan gemiddeld altijd een paar procent weglekt en dus in de lucht terecht komt. In landen waar recycling niet goed plaatsvindt, komt dit in nog veel grotere mate vrij.
Alles bij elkaar dragen airco’s dus bij aan de opwarming van de aarde… waarvoor we meer airco’s nodig hebben? Een heilloze weg.
Bovendien is een airco duur in aanschaf en installatie en veroorzaakt het geluidsoverlast. Dus de conclusie is duidelijk: als het zonder airco kan, is dat beter.
Wat zijn dan praktische tips om oververhitting in huis tegen te gaan?
- Gebruik zomernachtkoeling, als de buiten temperatuur lager is dan binnen ramen/deuren open zetten en laten doorwaaien. In de ochtend weer dicht maken en houden.
- Vergroen je (platte) dak. Een groen dak voorkomt in de zomer dat de dakbedekking heet wordt en zorgt in de winter voor isolatie.
- Gebruik een ventilator. Een vaste airco waarmee je één kamer koelt (single split) en die je 200 uur gebruikt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is vijftien keer zoveel als een ventilator die 200 uur aanstaat: die verbruikt maar 10 kWh aan stroom.
- Schakel over op balansventilatie, hiermee wordt koele lucht in huis gehouden, maar wel ververst. In de nacht schakelt balansventilatie automatisch over op zomernachtkoeling.
- Gebruik zonwering, bij voorkeur aan de buitenkant van het raam: met screens (buiten), luiken of schaduwdoek. Dit zijn allemaal betaalbare alternatieven die eenvoudig zijn te realiseren en tot wel vijf graden verkoeling opleveren.
- Bij extreme oververhitting kan ook adiabatische koeling (verdampingskoeling) worden toegepast door b.v. een nat laken voor een open raam/deur te hangen. Door de verdamping zal er warmte vanuit het huis worden onttrokken en koeling door lucht worden afgegeven. Dit werkt het best met wat wind.
4. De CV ketel afstemmen op een lagere temperatuur! Zie ook Zet-em op 60
Een bericht van DDW door Cees Alberts :
Beste buurtgenoten,
tijdens koude periodes slaat de CV ketel bij de meeste mensen weer aan. Graag willen wij jullie attenderen op de mogelijkheid om de CV ketel in te stellen op een lagere temperatuur. Vaak staat hij ingesteld op 80 graden door installateurs terwijl de ketel efficiënter kan functioneren op een lagere temperatuur, en de woning nog steeds aangenaam warm kan krijgen!
Hieronder een paar voorbeelden uit het land, inclusief instructies voor de meest gangbare ketels:
https://02025.nl/bericht/39815/-zet-hem-op-60—–nationale-actie-werktemperatuur-verwarming-verlagen-
https://sleutelstad.nl/2020/01/10/besparingscampagne-gemeente-leiden-zet-cv-ketel-op-71-graden/
5. Handig en soms te leen bij de Energiewinkel…
Mocht je zelf eens willen nagaan waar warmteverlies op zou kunnen treden in je woning, dan vind je hierna enkele afbeeldingen van twee handige instrumentjes.
Spoor kieren op en meet warmtelekken met een
laserthermometer.
Meten = weten! Met dit apparaat meet u het stroomverbruik van al uw apparaten.
Tips! Apparaten niet op standby, maar stekker uit stopcontact. Opladers niet in stopcontact laten zitten.