Technische weetjes

Technische weetjes en de subpagina’s FAQ en Energiewinkel

Op deze pagina vindt u allerhande handige technische tips om uw huis te verduurzamen. Daarnaast ook technische informatie! De nieuwste ‘weetjes’ worden bovenaan deze pagina geplaatst. Zie voor recente technische informatie ook onze pagina Handige Links!

Op dit moment is onze energiewinkel gesloten. Wanneer deze weer geopend wordt kunt u ook dáár terecht voor een (technisch) advies en in gesprek gaan over uw specifieke woonwens waar het verduurzaming betreft!

1. De CV ketel afstemmen op een lagere temperatuur! zie ook punt 4 door dhr. Van Arragon.

Een bericht van DDW door Cees Alberts (zie ook de pagina Technische Weetjes): 

Beste buurtgenoten,

Nu de herfst weer volop is begonnen slaat de CV ketel bij de meeste mensen weer aan. Graag willen wij jullie attenderen op de mogelijkheid om de CV ketel in te stellen op een lagere temperatuur. Vaak staat hij ingesteld op 80 graden door installateurs terwijl de ketel efficiënter kan functioneren op een lagere temperatuur, en de woning nog steeds aangenaam warm kan krijgen!

Hieronder een paar voorbeelden uit het land, inclusief instructies voor de meest gangbare ketels:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/wonen-zonder-aardgas/50-gradentest/

https://02025.nl/bericht/39815/-zet-hem-op-60—–nationale-actie-werktemperatuur-verwarming-verlagen-

https://sleutelstad.nl/2020/01/10/besparingscampagne-gemeente-leiden-zet-cv-ketel-op-71-graden/

https://www.enpuls.nl/concepten/50-gradentest/

2. Handig en soms te leen bij de Energiewinkel…

Mocht u zelf eens willen nagaan waar warmteverlies op zou kunnen treden in uw woning, dan ziet u hierna enkele afbeeldingen van twee handige instrumentjes. 

Spoor kieren op en meet warmtelekken met een
laserthermometer.
€ 15,= (Action) tot € 65,= (bouwmarkt)

Meten = weten! Met dit apparaat meet u het stroomverbruik van al uw apparaten. (± € 10,=) 

3. Tips! Apparaten niet op standby,  maar stekker uit stopcontact. Opladers niet in stopcontact laten zitten.

4. Thermostaat gestuurde ventilatoren voor convectorput of radiatoren met lage CV-temperatuur.door Willem van Arragon


Als je de CV-keteltemperatuur vanwege energiebesparing omlaag zet naar bijvoorbeeld 55˚ of 60˚ Celsius dan daalt het rendement van een convector in een convectorput of van een radiator flink. Het zelfde effect treedt op bij gebruik van een warmtepomp (daar is immers de systeemtemperatuur een stuk lager dan bij een conventionele CV-installatie). De oorzaak is, dat door de kleinere temperatuurverschillen tussen convector en kamerlucht de natuurlijke luchtstroming in de convectorput een stuk lager is (minder thermiek). Een oplossing om het rendement omhoog te krijgen is de toepassing van ventilatoren om de luchtsnelheid in de convectorput en langs de radiator met behulp van ventilatoren weer te verhogen. Onderstaand worden 2 oplossingen gegeven, die het probleem van de lage luchtstroming kunnen verhelpen.

In deze bijlage de totale bijdrage, handige links m.b.t. informatie over dit thema en de stappen om zelf te aan de slag te gaan.

Voor een reactie klik hier.